5 Tips om een kind te wapenen tegen vunzige mannetjes en jaloerse exen

Voor vunzige mannetjes en jaloerse (ex)vriendjes en vriendinnetjes is internet een walhalla. Ze hebben er continu toegang tot hun object van begeerte. En ze kunnen een groot publiek bereiken, waarmee de dreiging tot openbaarmaking (van bijvoorbeeld pikante foto’s) makkelijk te realiseren is.

groomer bob volkskrantPedagoog Peter Cuyvers beschreef op 14 oktober  j.l. in de Volkskrant hoe dat zijn nichtje verging. Vieze ome Bob had, doordat zij voortdurend bereikbaar was, volop de mogelijkheid zijn 13-jarige nichtje te manipuleren. Een serie appjes tussen beiden staat erbij afgedrukt. Ontluisterend en weerzinwekkend.

Cuyvers besloot dit naar buiten te brengen naar aanleiding van de grooming-zaak in Cuijk. Een goede stap vind ik.

Een aantal weken daarvoor ging deze video rond op de sociale media.

Mij verbaasde de opmerkingen die sommigen erbij maakten. Zoals ‘schokkend’ en ‘verbijsterend’.

Het verhaal: jongen heeft een vriendin en is onzeker en jaloers. Hij denkt dat ze stiekem met een ander gaat. Hij haalt daarom iets stoms op Facebook uit waarop zij de relatie verbreekt. Hij blijft eenzaam en alleen achter.

Oud als de weg naar Rome dus. Alleen de setting is nieuw: alles gebeurt namelijk online, verteld vanachter zijn computerscherm.

Ik denk dat bovengenoemde zaken een enorme wake up call zullen zijn voor velen. Vunzige mannetjes en jaloerse exen zullen helaas altijd blijven bestaan. Maar dat betekent niet dat pubers zich er niet tegen kunnen wapenen.

Hierbij 5 tips waar je als opvoeder samen met kinderen en jongeren aan de slag kunt:

  1. Gedraag je online als een journalist: ga op zoek naar achterliggende motieven, wees kritisch, stel vragen, ga bronnen na. Zie ook mijn artikel Alles op het web is nep.
  2. Gebruik de mogelijkheden van het web in je voordeel. (Bijvoorbeeld snapchat.)
  3. Heb vertrouwen in jezelf, niet in anderen
  4. Ga voor echte gezelligheid en intimiteit offline
  5. Wees selectief bereikbaar