Met een smartphone ben je altijd beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Dat weet het UWV alleen nog niet.
Zodra je je baan kwijtraakt en in de WW belandt, moet je van het UWV beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
- Een studie volgen (om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten).
- Onbetaald werk doen (om je ervaring en contacten uit te breiden en het gevoel van nutteloosheid te vermijden, om zo je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten).
- Je zieke moeder verplegen (omdat je die nou eenmaal niet aan haar lot kunt overlaten).
- Een bedrijf proberen op te bouwen (om je eigen werk te creƫren op de arbeidsmarkt).
Maar wel:
Vier keer per maand een sollicitatiebrief sturen en verder de hele week niks doen. Want je weet maar nooit wanneer je ineens toch wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dan moet je ogenblikkelijk op je fiets kunnen springen! En dat kan niet als je ergens zit te knutselen met een paar oudjes!
Bereikbaar en flexibel
Het fenomeen smartphone is blijkbaar bij het UWV nog niet bekend. Dat is een heel handige telefoon op zakformaat met internet. Die kan je overal mee naar toe nemen zodat je altijd, waar je ook bent, kunt mailen, appen, bellen en skypen. Je bent er enorm bereikbaar mee. Zodat je gewoon de collegezaal uit kunt rennen (of je MOOC pauzeren en je laptop dicht doen) en linea recta aan het werk kunt gaan. Je kunt er ook een buurvrouw of vriend van je moeder mee bellen. Zodat zij onder de pannen is omdat jij uit 600 kandidaten bent gekozen om op gesprek te komen.
Ik denk dat velen met liefde alles aan de kant zouden gooien (zelfs hun zieke moeder) voor een baan. Behalve dan de meesten met een eigen bedrijf, maar die hoeven dat dan ook niet.
In de praktijk gaat dit natuurlijk niet zo. Zeker niet voor 45/50-plussers. Die moeten on- en off line de boer op. Eindeloos veel netwerken en zichzelf onder de aandacht brengen. Bellen, mailen, linkedinnen, enzovoorts. En als ze dan ergens een gesprek met kans op werk hebben, dan maken ze daarvoor gewoon een afspraak. In hun smartphone.
Eigenlijk te zot voor woorden….. Goed dat je hier aandacht voor vraagt. Ik twitter ‘m door!
Groeten Manuela