Facebook: stel het nou eens in!

Vanochtend gaf ik een training aan leerkrachten over Facebook op school. Een docent vertelde mij dat hij niks meer mocht als leerkracht op Facebook. Omdat collega’s met biertje en in zwembroek te zien waren geweest door ‘bevriende’ leerlingen.

Albert_Cordina_1_(cropped)
Bron: Wikipedia

In plaats van de boel te verbieden, lijkt het mij zinvoller dat de directies (en leerkrachten) zich meer in de instellingen van Facebook verdiepen. Want je kunt echt zelf bepalen wie wat van jou ziet. Behalve wat Facebook zelf betreft dan, want die ziet alles natuurlijk.

Paar tips:

  • Zet de zichtbaarheid van je berichten standaard op ‘vrienden’.
  • Vertel leerlingen en ouders dat ze geen vrienden van je kunnen worden, maar dat ze je wel op Facebook kunnen ‘volgen’. Dan krijgen ze al je berichten over vakanties en etentjes niet te zien. En jij die van hen ook niet. Je volgers zien alleen de berichten die je op ‘openbaar ‘ zet.
  • Of: voeg vage kennissen/collega’s/ouders/leerlingen wel toe als vriend, maar zet ze daarna gelijk in de ‘niet toegankelijk’ lijst. Dan zien ze ook niets meer van je behalve de berichten waarvan je zelf bepaalt dat ze door iedereen gezien mogen worden. Leuke en interessante artikelen over onderwijs bijvoorbeeld.
  • Maar beter nog: maak een besloten groep met ouders, leerlingen of collega’s aan en deel het daar. Dan hoef je geen vrienden van elkaar te zijn terwijl je toch van alles met elkaar kunt bespreken.
  • En als je het helemaal spannend wil maken, maak dan een geheime groep 😉

Zorg er in ieder geval voor dat jij bepaalt wie wat van je mag zien. Want een leraar in zwembroek, daar zit een leerling niet op te wachten denk ik.

Meer weten? Neem contact op!