Mediawijsheid en de ‘Facebookmoord’

Gisteren stond de jongen terecht die het meisje Winsie uit Arnhem begin dit jaar heeft omgebracht. Het slachtoffer maakte privézaken over haar vriendin via Facebook openbaar, waarop de vriendin zo woedend was geworden dat zij opdracht had gegeven tot de moord.

De dader, Jinhua, die een ‘ernstige gedragsstoornis met psychopate trekken’ blijkt te hebben, krijgt de maximale straf.

Facebook gevaarlijk?
De moord leidt tot veel discussies over de rol van Facebook en social media hierin. De meningen lopen uiteen van ‘Facebook heeft er toch niets mee te maken, als de ruzie en moord in het fietsenhok had plaatsgevonden, was het dan de fietsenhokmoord gaan heten? Tot: Facebook is gevaarlijk:

De reactie van de vader van Winsie: ‘De wereld is zoveel groter geworden met het gebruik van sociale media en mobiele telefoons. En de gevaren zijn daarmee ook groter geworden. Ik denk dat het te snel komt voor de kinderen. Ze zijn nog te jong. Kleine dingen kunnen via internet zomaar uit de hand lopen. Eigenlijk zou hierover voorlichting moeten worden gegeven, op school bijvoorbeeld. Ik hoop dat deze zaak wat mensen wakker kan schudden.’

Netiquette
Deze moord zien als een gevolg van het gebruik van sociale media gaat te ver en heeft naar mijn mening ook geen zin. Je kunt het gebruik ervan niet verbieden of de ontwikkelingen die het met zich meebrengt willen stopzetten. Wel is het inderdaad belangrijk kinderen bewust te maken van het hoe en waarom van Netiquette. En hiermee al te beginnen op basisschoolleeftijd. Gelukkig zijn hier al veel scholen, organisaties en mediacoaches zoals ik zelf mee bezig.

In mijn mediawijsheidslessen op scholen laat ik kinderen bijvoorbeeld onderstaande vragen in groepjes met elkaar bespreken, waarna er vanzelf een aantal ‘regels’ over online gedrag uit rollen. Deze laat ik de kinderen ondertekenen en ophangen in de klas. Ook vertel ik ze gelijk wat er strafbaar is, want daar zijn velen zich totaal niet van bewust.

  • Als je een foto van een vriendin hebt gemaakt, mag je die dan online zetten?
  • Als je verliefd bent op iemand, zet je dat dan op je profielpagina?
  • Iemand zit hele vervelende berichten naar je te sturen: hoe ga je daarmee om?
  • Gedraag je je op internet hetzelfde als in het echt?
  • Zijn de berichten die je op je Hyves zet alleen zichtbaar voor je vrienden?
  • Als je boos bent op je ouders of de juffrouw/meester zet je dat dan op internet?
  • Iemand heeft een nepprofielpagina van jou gemaakt. Wat doe je?
  • Heb je weleens ruzie op Facebook/Hyves of via msn gehad? Hoe is dat afgelopen?

Eens/oneens? Opmerkingen? Ik ben benieuwd naar je reactie!

One thought on “Mediawijsheid en de ‘Facebookmoord’

Comments are closed.