Zes uur per dag aan FOMObevrediging?

Vakantie gaat meestal gepaard met minder mediagebruik.

De TV is niet zo boeiend, het balkonnetje lonkt. Er valt wat minder te vertellen op sociale media of je bent gewoon te bezig met BBQ-en, zwemmen, bootje varen, bruin worden, muggen doodslaan, enzovoorts. Bovendien is er op het strand niet altijd bereik en zie je nauwelijks iets op je scherm. Bellen hoeft ook al niet want er is toch niemand. Best lekker eigenlijk.

Connected

Connected zijnIn het leven daarom heen hebben we wel vaak het gevoel altijd connected te moeten zijn. Van 13-jarige tot werknemer: velen ervaren deze sociale druk en FOMO. Maar hoe menselijk het ook is om erbij te willen horen, belangrijk te willen zijn en te willen weten wat er gaande is: het is gewoon onmogelijk om alles daarvoor bij te houden. Tenzij je misschien iets heel naars hebt en dat nog het enige is wat je kunt.

Berichten en posts

Zo zal iedere twitteraar (‘tweep’) of facebooker je vertellen dat ‘ie weliswaar met lists, Hootsuite of vriendenlijsten werkt, maar dat hem toch veel ontgaat. Hij volgt namelijk op Twitter pak ‘m beet 300 accounts die bijvoorbeeld 3 berichten per dag versturen. Dat zijn er dan dus 900 per dag op z’n timeline. En dan ziet ‘ie op Facebook van z’n 200 vrienden ook nog eens zo’n 400 status updates en activiteiten voorbij komen.

Tel daarbij op zo’n 20 mails per dag (bij jongeren zullen dat er veel minder zijn, eentje van een docent of tante ofzo). Dan nog eens zo’n 10 á 100 berichtjes per dag via sms en/of whatsapp, Facebook- of Skypechat of Twitter DM. En waarschijnlijk sla ik dan nog van alles over.

Als je gemiddeld ongeveer 15 seconden besteedt aan het checken van een social media post en 30 seconden aan een mail of bericht aan jou, zit je in totaal op zes uur per dag. Dan zou dat dus naast werk of school nog het enige zijn wat je kunt doen. Niet fijn.

Enkele tips voor jongeren (en volwassenen) die het lastig vinden hiermee om te gaan:

  • Zet het geluid van je mobiel standaard uit. Tenzij je een dringend berichtje/telefoontje verwacht, of je helemaal niets te doen hebt. Mocht je dat niet aankunnen: zet alle pushbericht-geluidjes uit.
  • Geef aan in je Whatsappgroep dat je iets anders gaat doen en dus even niet bereikbaar bent. Als je later weer meedoet, hoef je niet al die oude berichtjes te checken. Je vraagt gewoon een vriend/in of je iets hebt gemist.
  • Geef ook bij 1-op-1 contact aan met een vriend/in dat je er even tussenuit gaat en dus niet bereikbaar bent.
  • Accepteer dat je niet alles kunt bijhouden. Als iets echt belangrijk of heel leuk is wordt het vaak herhaald en zie je het echt wel.
  • Verstuur zelf ook minder berichtjes. Maak ze langer of vertel het gewoon als je je vrienden ziet.

Nog even dit: ik ben bezig met het ontwikkelen van een mediawijsheidcursus voor jongeren. Meer weten? Neem contact op en/of neem een abonnement op mijn nieuwsbrief en ik hou je op de hoogte.