Kunnen kinderen mediawijs worden met dat idiote online gedrag van volwassenen?

Het wordt mediawijsheidprofessionals wel erg lastig gemaakt soms. We doen ons best om kinderen en jongeren kritisch, creatief en ‘social’ met het web te leren omgaan. Dan zou het toch heel fijn zijn als er niet steeds weer van die idiote volwassenen voorbijkomen.

Middelbare mannen die heel hip op Snapchat denken te doen door sippe selfies te nemen en te klagen over saaie bestuursvergaderingen. En daarna ontslagen worden.

Trollen op Twitter met anonieme accounts die volkomen belachelijke aantijgingen richting bekende Nederlanders posten. (En die er dan nog op reageren ook.)

En types die bij het verdrinken van honderden bootvluchtelingen op internet roepen dat dat weer een hoop uitkeringen scheelt.

Om maar wat te noemen.

Het (media)opvoeden lijkt zo meer een kwestie van kinderen vertellen hoe het niet moet, dan hoe ze wel met de online wereld kunnen omgaan.

En dat vind ik jammer. En ik schaam me er ook voor dat ze zien hoe die ‘volwassenen’ zich op social media gedragen.

Maarja, wat te doen?

Ik concentreer me bij de leerlingen maar vooral op wat ze er wél mee kunnen. Hoe ze slim kunnen netwerken. Hoe ze een spannende game of leuke website kunnen maken. Hun eigen ideeën leren vormen. En bedenken wat iemand anders daarvan zou vinden. En dat het uiteindelijk fijner is iets positiefs te maken en online te zetten waar anderen lol aan kunnen beleven.

(Zelf)respect, empathie en waardigheid zijn niet zomaar even aan te leren. Zeker niet bij trollen. Maar bij kinderen en jongeren kunnen we wel zaadjes planten. En er dan maar het beste van hopen.

3 thoughts on “Kunnen kinderen mediawijs worden met dat idiote online gedrag van volwassenen?

Comments are closed.