Door Trump en alles eromheen toont Twitter z’n kracht. Maar tegelijk ook z’n zwakte.
“Volgens mij is het presidentschap van Trump een geheime strategie om Twitter te redden” lees ik op Twitter. Ik denk het ook. 😉
Terwijl we al een paar jaar lezen dat steeds minder mensen twitteren, en zeker jongeren er niks van moeten hebben, bewijst het nu zijn kracht.

We zitten massaal en intensief te tweeten (dat met die schermtijd lukt dus niet zo). Oproepen, emoties, meningen, petities en grappen vliegen je om de oren. In tegenstelling tot Noord-Korea hebben wij informatie, uit eerste hand, á la minute tot onze beschikking.
Godzijdank.
Miljoenen mensen bij de inauguratie? Deze NOS reporter was er zelf bij.
Dit is trouwens absoluut niet waar. Ik stond midden op The Mall. De menigte reikte niet eens halverwege tot het Washington Monument. https://t.co/1P80k0ncLq
— Arjen van der Horst (@arjenUSA) January 21, 2017
Is er dan helemaal geen verzet tegen die #muslimban?
Live beelden vanaf JFK en Dulles airport liet protesteerders binnen en buiten het vliegveld zien.
My flight just landed in Dulles Airport and I was greeted by hundreds shouting “NO HATE, NO FEAR, REFUGEES ARE WELCOME HERE” pic.twitter.com/Ng8VrqqJJn
— Ali (@LoyaltyIsFirst) January 29, 2017
En een woedende gouverneur van Washington.
The Governor of Washington just declared #DonaldTrump an enemy of the United States.#MuslimBan #NoMuslimBan #Resist https://t.co/KgDQaLphXT pic.twitter.com/xJaTeyxLXN
— Khary Penebaker (@kharyp) January 29, 2017
Alles wat je je afvraagt heeft een andere twitteraar zich ook afgevraagd en voor je uitgezocht. En anders zwengel je het zelf aan.
Kracht van zwak netwerk
Natuurlijk kun je dit ook grotendeels op TV zien of later in de krant lezen. Of met vrienden bespreken. Maar vrienden delen vaak dezelfde informatie. Wijzer word je vooral van bekenden die verder van je afstaan. Deze zogenaamde ‘zwakke verbindingen’ introduceren je in nieuwe werelden. Zij hebben verbindingen met netwerken die jij niet kent en ziet. Aldus de theorie The strength of weak ties van socioloog Granovetter.
Twitter-break
Maar de overkill aan berichten over Trump en zijn eigen tweets kunnen ook afkeer veroorzaken. De hoeveelheid aan negatieve emoties, geschreven in caps lock met veel uitroeptekens, kunnen ervoor zorgen dat twitteraars zich vermoeid onthouden van al het gedoe.
Dat begrijp ik helemaal. Maar er staat zoveel moois en interessants tegenover. Ik zou zeggen: ontvolg die man en concentreer je daarop.
