Hoe gaan we jongeren de meerwaarde van internet leren benutten?

Op mijn LinkedInpagina zeg ik onder andere: “Ik geloof dat internet een krachtig medium is om mensen te verbinden, hun horizon te verbreden en kennis te vergroten.” En dat meen ik oprecht.

Ik weet ook bijna zeker dat wanneer wij kinderen van jongs af aan bijbrengen hoe ze dit daarvoor kunnen inzetten, er minder gepest en getroll op internet voorkomt.

Social media vintageInternet slim inzetten gaat namelijk niet alleen om weten welke tools er zijn en die goed kunnen gebruiken. Het gaat er ook niet om dat je internet gebruikt als een soort opvolger van tv, telefoon, post en opschrijfboekje. Het gaat erom dat je de meerwaarde ervan goed benut.

.. ‘the point isn’t to simply replicate more expensively what they’re already doing quite well with paper, pencils and books. It’s to do new things that they currently can’t do. It’s to teach kids by using the peculiar abilities of networked devices – like public thinking, new literacies, and the powerful insights that come from not just using, but programming the machine’.  Clive Thompson – Smarter than you think.

Wat is dan die meerwaarde van internet en social media en wat kun je ermee met jongeren? (uit het boek van Thompson, aangevuld met mijn ideeën.)

  1. Makkelijk en goedkoop contact maken met de buitenwereld.
    Voorbeelden: Sociaal met media, reisbureau met de klas.
  2. Makkelijk uitwisselen van informatie.
    Bijvoorbeeld samenwerken aan een project vanaf verschillende werkplekken. Of e-twinning.
  3. ‘Public thinking’: door de openbaarheid kan iedereen met je meedenken.
    Jongeren leren hier bewust van te worden en gebruik van te maken. Volgens Thompson gaan leerlingen bijvoorbeeld meer hun best doen met schrijven als ze bloggen, omdat iedereen het kan zien en erop reageren.
  4. Nieuwe manieren van communicatie en expressie, en dus geletterdheid.
    Infographics maken, beeld leren duiden en gebruiken.
  5. Snelle en onuitputtelijke registratie van, en dus inzicht in, je resultaten.
    Gamificatie: motivatie doordat je gelijk feedback krijgt op wat je doet.
  6. Meer kans op realisatie van goede ideeën en uitvindingen doordat gelijkgestemden wereldwijd met elkaar in contact kunnen komen.
    Crowdsourcing, online debat.
  7. Oneindige opslag van tekst en beeld.
    Goed leren zoeken en ordenen is dus belangrijk om informatie terug te kunnen vinden voor bijvoorbeeld een schoolproject.
  8. Omgevingsbewustzijn: via social media krijg je voortdurend inkijkjes in de levens van bekenden, minder- en onbekenden. En zij van jou.
    Leer ze hier bewust van zijn en er goed mee om te gaan (nettiquette).

Om hiermee aan de slag te gaan is een goede basiskennis van internet en computers nodig.

En het mooie is: dit kan ik allemaal verzorgen!

Lees ook: Niet minder, maar slimmer het internet gebruiken.