Naschoolse lessen digitale vaardigheden kinderen

Hoe werkt internet eigenlijk? Hoe ‘denken’ computers? Waarom is gamen zo leuk en hoe maak je er zelf een? Hoe zorg je ervoor dat je website leuk en veilig is?

©2MW Scratch les op de baisschool
Scratch les op de basisschool

Met deze en vele andere kwesties gaan kinderen aan de slag tijdens de naschoolse lessen games en sites maken van Muriel. Hierdoor leren ze onder andere de basis van programmeren. Een belangrijke vaardigheid voor nu en de toekomst.

Ik geef deze lessen via de brede school en via FluXus: kijk hier wanneer de eerstvolgende cursus plaatsvindt!

Programmeren
Programmeren is hot. In Engeland zijn basisscholen in 2014 gestart met programmeerlessen. Op sociale media werd op initiatief van staatssecretaris Sander Dekker via #onderwijs2032 flink gediscussieerd over wat kinderen in het Nederlandse onderwijs zouden moeten leren. En of ict en programmeren daar niet een veel grotere rol in moet spelen.

Want programmeervaardigheden geven onze kinderen niet alleen later meer kans op een baan. Ze krijgen hierdoor ook meer grip op computers en het web. Zodat ze leren hoe ze daar op een positieve manier aan kunnen bijdragen.

Scratch
In de naschoolse lessen gaan de deelnemers onder andere aan de slag met het programma Scratch, dat is ontworpen door het MIT (de technische universiteit van Massachusetts). Hiermee leren de kinderen hoe ze series instructies kunnen geven aan de computer. Zo kunnen ze helemaal zelf een game of animatie maken.

Website maken
Ook leer ik ze hoe ze een echte website kunnen maken. Ze gaan een naam en ontwerp voor de website kiezen, pagina’s aanmaken, berichten en afbeeldingen op de site zetten, foto’s bewerken, favoriete filmpjes plaatsen en linkjes naar andere websites maken.

Ze leren welke foto’s ze wel en niet voor hun site mogen gebruiken. Wat leuk is om te delen en wat je beter privé kunt houden. Want ze zetten hun website in de online wereld, waar alles openbaar is. Dan kun je beter met iets leuks en origineels komen. Iets wat echt van jou is zonder dat je al te persoonlijke zaken onthult.

Creativiteit
Het gaat bij mijn cursussen niet alleen om digitale vaardigheden en mediawijsheid. Minstens zo belangrijk bij het maken van een game, site of animatie is het ontwikkelen van eigen ideeën. De lessen zijn geschikt voor leerlingen vanaf groep 5.

Normaal gesproken geef ik een lessenserie van 8 lessen.

Kosten: 75 euro per les van 1,5 uur.

Benodigdheden: computers met internet voor alle deelnemers en een digibord of beamer.

Wil je dit ook op je school? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Leave a Reply