Online tools: 5 tips

Regelmatig word ik gek van iets willen maar het niet vinden. Of eigenlijk: dat je het denkt te hebben gevonden en er achter komt dat het het toch niet was.

Ik heb het dan vooral over online tools. Er zijn er inmiddels krankzinnig veel. En nog voor het grootste gedeelte gratis ook. Echt geweldig dat dit er allemaal is!

gereedschapDat je niet meer heel veel tijd en geld kwijt bent aan het bouwen van een of ander internet-gedrocht waar tegen de tijd dat het af is niemand meer behoefte aan heeft (en jijzelf ook niet).

Maar erachter komen wat zo’n tool allemaal kan en waarvoor je het wel en niet kunt gebruiken vind ik vaak zenuwslopend. Dan zit je weer 86 tutorials op de site zelf en via YouTube te bekijken. Die leggen dan wel uit hoe het werkt, maar niet wat je ermee kan. En of dat wat er niet kan dan wel opgelost wordt met een betaald account.

Dat betekent dus dat je zelf maar weer een account aan moet maken. En dan als een dolle moet gaan uitproberen of het doet wat jij wil.

Hierbij alvast 5 tijdbesparende tips:

1. Organiseren
Gebruik Evernote om interessante sites in mapjes op te slaan. Zo vind je tenminste nog eens wat terug.

2. Zoeken
Laat alle sites met slechte zoekmachines links liggen. Of ga klagen. Een goede zoekmachine is essentieel. Bij gmail zou ik bijvoorbeeld anders nooit meer wat terugvinden.

3. Digitale lessen maken
Met Blendspace en Tackk kun je mooie lessen maken met sites, foto’s en YouTubefilmpjes erbij. Leerlingen kunnen er commentaar bij geven. Wil je dat ze ook zelf kunnen uploaden of bijvoorbeeld een digitaal portfolio samenstellen, dan is Evernote of Wikispaces een handige tool. Portfolio’s en presentaties zijn ook heel eenvoudig te maken in padlet.

4. Eén account
Vooral op de basisschool is het werken op 1 account per tool handig. Dan kun je tenminste ook zien wat de leerlingen hebben gemaakt. Ik heb weleens gehad dat een programma ervan vastliep toen 10 leerlingen tegelijk inlogden. Het lukt dus niet altijd helaas.

5. Bestanden delen
Dropbox of Drive? Ik heb het idee dat Dropbox door meer mensen wordt gebruikt. Maar Drive is ook wel handig. Ik gebruik het dus maar allebei.

Nog meer tools voor leraren.

Voorbeelden van gamificatie en tools in onderwijs.

Heb je nog een tip of ervaring die hier niet mag ontbreken? Ik hoor het graag!