Pubers in mijn brein

De laatste maanden ben ik ondergedompeld in het puberbestaan.

Gezellig kamperen, foto: Angelo van Leemput.
Gezellig kamperen, foto: Angelo van Leemput.

Via mijn studie leer ik over het ‘puberende brein’, Generatie Einstein (die tijdens het Nomc ook al aan de orde kwam) en hoe je als docent daar een beetje leuk mee om kan gaan.

Ik heb pubers zien debatteren tijdens de aftrap van de Week van de Mediawijsheid. Grappig, rustig en serieus, welbespraakt en in de eigen redeneringen verstrikt rakend gingen ze volop in gesprek over stellingen als ‘Ik heb niks te verbergen op social media’.

Ik heb Mediawijsheidlessen gegeven aan een gymnasiumklas en op de mavo. Het is geweldig om die oplichtende ogen te zien bij de voorbeelden die ik geef. En erg leuk om te lezen hoe ze je opdrachten aanpakken. Zoals bijvoorbeeld:

Vraag: Volgens dit onderzoek delen jongeren alles met elkaar en hun ouders op social media. Wat vind je daarvan? Zijn daar grenzen in?
Antwoord 13-jarige: ‘Je moet niet zomaar allemaal persoonlijke dingen posten. En je moet gewoon geen vrienden zijn met je ouders.’

Ook ervaar ik hoe zwaar het is om de orde erin te houden. En het is niet altijd fijn om recht voor z’n raap kritiek van ze te krijgen op je zorgvuldig en intensief voorbereide les. (Mijn bewondering voor docenten stijgt elke keer meer). Maar wel weer heel leerzaam uiteraard.

Flow
En ik ben met mijn kop op de buis geweest (hier de online versie) in het kader van het nieuwe boek van Justine Pardoen over pubers en social media als grote afleider. Een heel leesbaar boek met bruikbare tips hoe je ze leert concentreren. Zoals: help ze herinneren hoe fijn het is om in de ‘flow’ te zitten. Hoe energiek en creatief je je dan voelt, en hoe alles vanzelf lijkt te gaan. Dan realiseren ze zich dat je daar je volle aandacht bij nodig hebt.

Vroeger
Ik heb groepsgesprekken met diverse pubers gevoerd over social media. De 13-jarige gymnasiasten zijn er eigenlijk niet zo heel veel mee bezig. ‘Mijn ouders hebben liever dat ik een boek lees’. De 17-jarige havisten zijn volgens eigen zeggen ‘verslaafd’, maar leggen hun mobiel wel af en toe opzij om huiswerk te maken.

En eigenlijk vinden ze het jammer dat ze hun vrienden minder vaak irl (In Real Life) zien, zoals het ‘vroeger’ was. Een van hen: ‘Vroeger ging je naar de markt voor wat gezelligheid, je hing ergens rond en kletste wat, nu ga je erheen om iets te kopen en gelijk weer door te gaan. Iedereen is druk en onderweg, daardoor communiceer je eerder even snel via Facebook dan dat je iemand opzoekt.’

Best slim bezig, die pubers.

Meer? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis tweewekelijks leuke en handige mediawijsheidtips!

 

4 thoughts on “Pubers in mijn brein

Comments are closed.