Robots, Codeweek en kinderen

“Vorige week waren robots in het nieuws. Hebben jullie het daar op school over gehad? Nee?”

Ik ben op een basisschool aan het werven voor mijn naschoolse lessen.

Ik leg uit dat minister Asscher heeft gezegd dat robots steeds vaker ons werk gaan doen. Zodat veel mensen hun baan zullen verliezen. En dat zij dan eigenlijk niks meer te doen hebben.

Star_Strider_Robot S.H_Horikawa“Maar”, zeg ik, “volgens mij valt dat allemaal wel mee. Want mensen kunnen véél meer dingen dan robots. En robots hebben ons nodig. Want dat zijn eigenlijk computers en die kunnen niks zelf verzinnen. Wij moeten ze vertellen wat ze moeten gaan doen. Dat heet programmeren.”

“Programmeren is nog helemaal niet zo makkelijk. Niet iedereen is of wordt een Puck. Je moet er jaren op studeren en zelfs dan gaat het weleens mis!”

Dan laat ik ze dit filmpje zien:

En vervolgens leg ik uit dat wij gaan proeven aan programmeren via het programma Scratch.

En wat we verder allemaal nog meer gaan doen.

Het robot-nieuws was een goede opmaat voor de Codeweek die van 10 tot en met 17 oktober plaatsvindt. Als je het positief bekijkt tenminste.

Op de laatste dag van de Codeweek geef ik met mijn collega mediacoach Sofie van Brunschot een workshop games maken voor kinderen. Meer informatie en opgeven: via de site van Fluxus of door me even te mailen.

Lees ook:

One thought on “Robots, Codeweek en kinderen

  • October 7, 2014 at 3:32 pm
    Permalink

    Muriel, met veel belangstelling lees ik altijd je nieuwsbrieven. Deze keer in het bijzonder over de robots en het programmeren met codes. Heel interessant en veel succes met de workshop voor kinderen. Lijkt me heel leuk!

Comments are closed.