Scholen, leer omgaan met PowNed en Twitter!

Protocollen heb je er in vele soorten en maten. Voor gestrande bultruggen, gebruik van internet op school, pesten, social media gedrag door werknemers en wat al niet.

Mijn ervaring is dat met een paar mensen iets op papier zetten, hoe doordacht ook, weinig zin heeft. Het moet gedragen worden door de hele club.

Bovendien zou een protocol als doel moeten hebben vervelende situaties te voorkomen die de organisatie en deelnemers schaden. En niet om iets te verbieden waar je eigenlijk gewoon geen raad mee weet. Of een stok te hebben om overtreders mee te (ont)slaan.

Huygens College
Het Huygens College in Amsterdam heeft, zoals zoveel scholen, zeer waarschijnlijk geen mediaprotocol. Het ging dan ook volledig de mist in toen PowNed langskwam voor een rellerige repo over twitterende leerlingen die hun klasgenootje Yassin zouden steunen, betrokken bij de dood van de grensrechter. Ze vonden één jongen van een jaar of dertien die puber-eigen stomme dingen riep. Ze spraken met directeur Rick d’Ancona, die schutterig en kop-in-het-zand-achtig overkwam. Maar het punt was gescoord, de onderbuik gevoed.

De school kondigde daarna aan medialessen te willen geven aan leerlingen, zodat ze beter stilstaan bij wat ze via social media verkondigen. En waarbij mag ik hopen ook de werking en intenties van verschillende media worden besproken. Met hopelijk als doel leerlingen te leren bewust met media om te gaan, zodat het ze wat oplevert in plaats van dat het tegen ze werkt. Een initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen, en waarvoor ik me heb aangeboden als mediacoach (maar niks op heb gehoord).

Maar vooral vind ik dat de directie in dit geval PownNed (en Jakhals Erik) niet had moeten toelaten. De school zat al in een precaire situatie, en had daarin z’n leerlingen (en ouders!) moeten beschermen. Een mediaprotocol gaat de hele school aan, en begint bij mediawijsheid. Aan de slag dus!

Meer? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis tweewekelijks leuke en handige mediawijsheidtips!