Was #Haren cyberpesten?

De per ongeluk openbaar geposte uitnodiging voor de Sweet Sixteen party van het meisje in Haren veroorzaakte een storm in cyberspace.

Zoals wel vaker op Twitter en Facebook ging dit gepaard met veel hilariteit en creativiteit. Een namaak festivalmap van Haren en ‘Project X’ werd gemaakt, foto’s met overvolle treinen die zogenaamd naar Haren gingen, doorgestuurd. Zie hier de #Haren tweets.

Ik heb me er ook enorm mee vermaakt en van alles geretweet, totdat ik deze tweet zag, en later de boel volledig uit de hand liep.

Was Haren inderdaad een vorm van cyberpesten?

Wat is cyberpesten ook al weer?
De officiële kenmerken zijn: Het moet plaats vinden door gebruik van internet, het komt langdurig en regelmatig voor, er is sprake van een scheve machtsverhouding tussen de pester en het slachtoffer en de pester heeft kwade intenties.

Nu is dat laatste discutabel. Uit gesprekken met kinderen, bijvoorbeeld door cyberpesten-onderzoeker Niels Baas, blijkt dat ze het vaak niet zo bedoelen. Ze ‘hacken’ iemands account, zetten er voor de gein rare of seksueel getinte foto’s op en hebben enorm veel lol. Zich niet realiserend hoe het overkomt bij het slachtoffer. Wat nu eenmaal ook erg lastig is als alles online plaatsvindt.

Is het dan cyberpesten als de ‘dader’ het niet zo heeft bedoeld? Dat kun je eigenlijk alleen weten door het slachtoffer te vragen hoe hij/zij het ervaart. En dan zul je waarschijnlijk vaak op ‘ja’ uitkomen. Want die is uitgescholden, bang gemaakt, voor gek gezet, buitengesloten door ‘anonieme’ pesters op het web. En dat voelt eenzaam en bedreigend in je normaal zo veilige slaapkamer.

Bij het meisje uit Haren zie ik dat toch anders. Mensen reageerden en masse op haar uitnodiging, omdat ze wel zin hadden in een feestje. Een soort flashmob. Dat ging een eigen leven leiden, en had niets met haar te maken.

Niettemin zal ze zich hier erg rot over hebben gevoeld, neem ik aan. Tweeters steken haar een hart onder de riem. Ik hoop maar dat ze het leest.

 

2 thoughts on “Was #Haren cyberpesten?

Comments are closed.