Website maken om mediawijs te worden

Naast mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden als creatief en oplossingsgericht denken, verwerven leerlingen ook vele digitale vaardigheden als ze een website maken.

Op dit moment geef ik aan heel verschillende doelgroepen les in het maken van een website met WordPress. Aan volwassenen die zelfstandig zijn of de communicatie doen van een organisatie. Aan studenten op het HBO en MBO. Aan kinderen vanaf groep 6.

Je hoeft nu niet meer met html of Dreamweaver aan de slag, dus het valt allemaal reuze mee.

controle-online-idenriteit
Bron: Pexels

De cursus aan volwassenen geeft hen het heft in eigen handen: in plaats van te moeten wachten tot hun web designer tijd heeft, kunnen ze zelf aan de slag met hun site. En dit op elk moment weer aanpassen. We werken dan met wordpress.org zodat ze plug ins kunnen gebruiken en hun eigen domeinnaam kunnen registeren.

Mediawijsheid

Voor kinderen en jongeren zet ik het werken met wordpress.com in als middel om ze mediawijs te maken.

Studenten leer ik nadenken over personal branding: hoe ze zichzelf via hun site op een goede manier kunnen presenteren aan hun toekomstige opdrachtgevers, klanten, stagebegeleiders.

Online identiteiten

Dan gaat het ook over copyright op afbeeldingen en nepnieuws en wat ze dan wél op hun site kunnen zetten. En hoe ze die site vervolgens kunnen promoten via social media, zodat ze dus rekening moeten gaan houden met hun verschillende online identiteiten (professioneel, persoonlijk).

Ook kinderen worden zo bewust van wat ze wel en beter niet van hun persoonlijk leven openbaar kunnen maken. Ze leren beter informatie zoeken op het web (typ je zoekopdracht zo precies mogelijk in!). En ze leren kritisch naar andere websites te kijken.

21st century skills

Naast mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden als creatief en oplossingsgericht denken, verkrijgen leerlingen zo ook digitale vaardigheden die allemaal bij een website maken komen kijken. Zoals linkjes maken en foto’s bewerken.

Maar het belangrijkste vind ik eigenlijk de vaardigheid om je vanuit marketingcommunicatie-oogpunt te verplaatsen in een ander. Wat vindt die nou interessant om te zien online? Leerzaam en leuk? Wat heeft de bezoeker aan je site?

Want je maakt een site niet voor jezelf, maar voor anderen. Juist dat kunnen verplaatsen in een ander is waar dan ook, maar zeker ook online, een belangrijke eigenschap om met wat je doet te kunnen aansluiten op waar behoefte aan is. En om de boel een beetje gezellig te houden uiteraard.

Die mag er dus wat mij betreft in bij zowel het model van de 21e eeuwse vaardigheden als de mediawijsheidcompetenties.