Wel of geen vrienden worden op Facebook?

Best ingewikkeld soms, die vriendschappen op Facebook. Want daar zitten niet alleen je ‘echte’ vrienden tussen, maar ook collega’s, vage kennissen en wellicht ook je kinderen.

'Wij zijn twee vrienden'.Je wilt niet iemand voor het hoofd stoten door een vriendschap te ‘weigeren’. Maar je wilt ook niet dat je baas leest wat je in de kroeg doet. Kortom: wat is nou een handige vriendschap strategie op Facebook?

  • Vrienden worden met mensen die je niet goed kent

Niet handig als je geen rekening wilt houden met verschillende gradaties in persoonlijke informatie. Als je je Facebookpagina gebruikt als uithangbord voor je hobby of werk, dan weer wel. Maar dan kun je beter een Facebook businesspage aanmaken. Dan hou je het zakelijk.

  • Vrienden worden met je kinderen

Aan te raden omdat je er met de juiste instellingen alleen niet bent. Je bent op Facebook voortdurend zaken aan het afwegen als juistheid van informatie, je online imago, met wie je wel of geen vrienden wordt. Een beetje begeleiding daarbij kan dus geen kwaad. Nadeel: je overschrijdt daarmee de privacy van je kind (en van jezelf!). In een volgend stadium kun je dan eventueel gebruik gaan maken van ‘vriendenlijsten’. Of elkaar weer ‘ontvrienden’. Overigens vinden niet alle kinderen het leuk om ‘vrienden’ te worden met hun ouders. Volgens de laatste berichten schakelen jongeren mede daarom over op andere platforms. Hierbij wat don’ts voor ouders op Facebook.

  • Vrienden worden met je leerlingen

Goed mits je daar een bepaald doel aan koppelt, en de berichten voor vrienden en familie daarvan gescheiden houdt. Niet goed als je dat niet doet. Zet je studenten, vrienden, familie, enzovoorts dus op aparte ‘vriendenlijsten’ en bedenk bij elke post wie hem mag zien. Of maak een aparte businesspage voor jezelf als leraar, die je dan kunt verbinden aan de algemene pagina van de school.

  • Vrienden worden met je baas/werknemer

Hoe close de relatie ook is, op gelijke voet sta je niet. Je zult dus altijd in je achterhoofd moeten houden dat informatie tegen je gebruikt kan worden. Dat is misschien niet zo relaxed, maar het houd je wel scherp. Want het is sowieso niet handig om spijbel- of ‘ik baal van mijn werk’ berichten in de openbaarheid te gooien. Ook hier zijn de ‘vriendenlijsten’ handig voor.

Hoe denk jij over vriendschappen op Facebook? Ben je wel of juist geen vrienden op Facebook met je kind, student, collega, moeder of baas? Reageer!