Wij waren eerder online dan jij, digital native!

Laatst was er weer eentje. Zo’n zogenaamde ‘digital native’ tijdens mijn gastles op een MBO die vond dat ze al alles wist van internet. En jullie (lees: jij oude taart) niet, want jullie zijn er niet mee opgegroeid.

Hoezo zijn wij ouderen er niet mee opgegroeid? Wij waren er al mee bezig toen jullie nog niet eens waren geboren. Of slechts in luiers rondliepen, zonder iPad in je handjes.

computer nerd
De computer nerd is opgegroeid, zie link.

Wij waren al aan het internetten via Mosaic en Netscape. Aan het mailen. Chatten via icq en msn. Zelf sites in elkaar aan het zetten met html. Tig startpagina’s aan het door struinen op zoek naar informatie. Kennis en onzin aan het uitwisselen via nieuwsgroepen.

En toen blogs en sociale media opkwamen zijn velen van ons gewoon gaan meedoen hoor. En wij hebben het tenminste nog eens ergens over! (Vaak dan.)

Ok, je hoeft bij ons niet aan te kloppen voor de nieuwste coole apps of epic games. Technische ondersteuning op je mobiel heb je waarschijnlijk ook niet zo van ons nodig.

Maar zeer waarschijnlijk weet je niet hoe je een site maakt. Hoe je een game programmeert. Hoe je jezelf goed presenteert op het web. Hoe je handig gebruikt maakt van de kracht van het web. Hoe je waakt over je privacy. Hoe je omgaat met vreemden op de chat en aanbiedingen. Hoe je informatie duidt. Hoe je focus kunt houden als je steeds maar pushberichtjes krijgt.

Dit weten wij wél na ruim 25 jaar op internet. (En wat we niet weten zoeken we gewoon op.) Dus!